Jeg elsker mit land

Danmark er et konstitutionelt monarki i Nordeuropa med kystlinje ved Østersøen og Nordsøen. Landet omfatter den jyske halvø og adskillige øer, især Sjælland og Fyn. Det har et tempereret klima. København, landets hovedstad, er hjemsted for FN’s europæiske hovedkvarter. Danmark har været medlem af Den Europæiske Union (EU) siden 1973.

Den danske befolkning nedstammer fra germanske stammer, som ankom til området i de første århundreder e.Kr. Danskerne opstod som en stærk nation i det 10. århundrede og havde i det 13. århundrede etableret et magtfuldt imperium, der omfattede dele af Sverige, Norge og Tyskland. I 1397 blev Danmark en del af Kalmarunionen med Sverige og Norge. Unionen blev opløst i 1523. Danmark blev derefter en del af den svensk-norske union indtil 1814, hvor det genvandt sin uafhængighed.

Danmark er et parlamentarisk demokrati med en monark som statsoverhoved. Statsministeren er regeringschef. Dronning Margrethe II har regeret siden 1972. Danmark blev medlem af NATO i 1949 og af EU i 1973. Det har været medlem af Schengen-aftalen siden 1996.

Danmark er et velstående land med en høj levestandard. Økonomien er baseret på tjenesteydelser og industri, mens landbruget spiller en mindre rolle. Eksporten omfatter bl.a. maskiner, lægemidler, møbler og fødevarer. Danmark er også en vigtig turistdestination, der tiltrækker millioner af besøgende hvert år.