Reparation af stenslag i bilruden

De fleste bilister har nok oplevet det på et eller andet tidspunkt – en lille sten, der pludselig rammer ens forrude og efterlader et irriterende stenslag. Men hvad skal man egentlig gøre i sådan en situation? Skal hele ruden skiftes ud, eller er der en mere simpel og billig løsning (Hint: Klik her)? I denne artikel vil vi give dig en grundig guide til reparation af stenslag i bilruden.

Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at det afhænger af størrelsen og placeringen af stenslaget, om det er muligt at reparere ruden. Hvis stenslaget er for stort, eller hvis det sidder i synsfeltet, vil det ofte være nødvendigt at skifte hele ruden ud. Men hvis det er et mindre stenslag, som sidder i en mindre central del af ruden, kan det ofte klares med en simpel reparation.

For at udbedre et stenslag kan man købe en såkaldt stenslagsreparationssæt, som kan købes i de fleste biltilbehørsforretninger eller på nettet. Sættet indeholder typisk en specialudviklet klar harpiks samt en applikator, som man bruger til at påføre harpiksen på stenslaget. Det kræver ikke nogen særlige færdigheder at udføre reparationen, men det er vigtigt at læse og følge vejledningen nøje.

Når man skal reparere stenslaget, skal man starte med at rengøre ruden grundigt omkring stenslaget med en ren klud. Derefter skal man sætte applikatoren fast på stenslaget og påføre harpiksen i et jævnt og tyndt lag. Harpiksen skal derefter hærde i solen eller under en UV-lampe i cirka 10-15 minutter.

Efter hærdning skal overskydende harpiks fjernes ved forsigtigt at skrabe med en engangskniv eller et andet skarpt værktøj. Til sidst skal man polere ruden med en blød klud, indtil stenslaget er helt glat og ensartet med resten af ruden.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en reparation af stenslag i bilruden ikke er en permanent løsning. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at gentage reparationen efter et stykke tid, eller det kan blive nødvendigt at skifte ruden ud alligevel. Derfor er det altid en god idé at få et professionelt autoværksted til at vurdere skaden, før man beslutter sig for at udføre reparationen selv.